Jumatate din populatie nu a votat. Marea majoritate, din cei care au mers la vot, au votat pentru platforme anti-europene.

Pe primul loc este o alianta de extrema stanga, care viseaza sa instaureze o Republica (neo)sovietica franceza. Seful lor, Jean-Luc Mélenchon, l-ar face de ras si pe Ion Iliescu. Este cel care a sustinut ca regimul comunist chinez i-a „eliberat” pe tibetani cand a intrat cu tancurile peste ei. Suna cunoscut? Este un admirator al tuturor dictatorilor comunisti ai sec XX, o figura sinistra a stangii europene antidemocratice. Mai nou, este si ecologist si pro-islamist, o combinatie etatista aiuritoare. Bineinteles, este antireuropean si antiatlantist.

Pe locul II, partidul presedintelui Macron, proaspat reales, care a jucat in campanie o carte progresista de stanga, numind o doamna prim-ministru si un domn negru, care considera ca Franta sufera de „rasism sistematic”, la ministerul educatiei. O campanie terna, un program tutti frutti, care se bazeaza doar pe reflexul popular de a vota presedintele in functie, chiar daca partidul sau nu are nici o baza teritoriala. La ultimele alegeri locale a luat doar 7%.

Pe locul III este eterna Le Pen, care pare sa aiba un electorat stabil, dar insuficient pentru a conta in parlament. Viseaza la o alinta „strategica” cu Putin, dupa razboiul din Ucraina.

De-abia pe locul IV gasim un partid democratic, care are o baza solida in teritoriu, dar care tocmai s-a facut de ras la alegerile prezidentiale, Republicanii, membri ai Partidului popular european. Singurii aliati posibili ai presedintelui, pentru a pastra Franta in Europa si in NATO.
Pe locul V, nesemnificativ, este fosta vedeta media Zemmour, plecat pe cai mari, de dreapta, in campania prezidentiala, dar ajuns pe un ponei jigarit, cu stea rosie in frunte, la sfarsit. Si el un admirator al lui Putin.

Occidentul uita, in mod sistematic, marea lectie a sec XX, ca progresul tehnologic nu duce, in mod automat, la progres social. Cantecul de sirena al totalitarismului, fie de stanga sau de dreapta, este inca puternic. Privind din Est, este de speriat, mai ales acum, cand avem tancurile rusesti foarte aproape.

Peste doua saptamani, cand are loc turul II, se joaca si viitorul Europei. Deci si al nostru.

 

Lasă un răspuns